The Happiness Factory Blog

vrijdag 5 mei 2017

De 20 ideeën die jou alles laten bereiken wat je altijd al wou



Je hebt het vast ook al meegemaakt. Dat frustrerende gevoel van iets te willen bereiken, en het dan maar snel weer opzij schuiven omdat het niet realistisch of haalbaar lijkt.
"Och, 't is leuk om eens te dagdromen" is dan een gedachte waarmee je jezelf eenvoudig kan sussen.

Maar wat nu als ik zeg dat je al die 'wilde' ideeën echt wel kan realiseren?
Tenminste als je het juiste denkkader gebruikt.

"Ik kan mijn ambitie niet waarmaken, want daar heb ik een smak geld voor nodig, en dat heb ik niet." is zo'n voorbeeld waar ik in mijn gesprekken regelmatig mee geconfronteerd wordt. Wij, als mensen, zijn helden in het beperken van onze eigen gedachten en opportuniteiten.
De oplossing of de opportuniteiten uit handen geven, en bijvoorbeeld meespelen met Euromillions en blijven hopen op een mirakel, blijkt dan een populaire oplossing te zijn. Kans op slagen... eerder beperkt.

Nochtans is het systeempje dat hier speelt vrij eenvoudig. We zien iets, willen iets, of ambiëren iets, en we springen direct naar een oplossing om dat waar te maken. Rechtlijnig en direct instant oplossingsgericht.
Het is echter bijzonder moeilijk om het oordeel uit te stellen. Om niet direct te denken in termen van een oplossing, maar wel te denken in termen van mogelijke wegen om er te geraken. En als we dat al doen, dan houdt het meestal op bij 2, 3, misschien 5 mogelijke scenario's.

Die eerste 5 mogelijke scenario's (als je daar al geraakt), zijn echter de meest voor de hand liggende oplossingen. De kans dat bij een complexe uitdaging daar daadwerkelijk je antwoord ligt, is dan ook vrij klein.
De volgende 5 ideeën worden al wat moeilijker om te bedenken, maar als je wat tijd en moeite neemt, zal je je denken nog wel zo ver kunnen krijgen.
Om verder te gaan dan 10 mogelijke wegen, wordt echt een uitdaging. Maar als je iets écht wil, waarom zou je die uitdaging dan niet aangaan?
Hier ontstaat een mooi proces: om na 10 ideeën er nog 5 extra te bedenken, kom je er niet meer met je normale rationele denkpatronen. Vanaf hier moet je je creativiteit beginnen aanboren.
Ga je nog verder, en ga je van 15 naar 20 ideeën, dan is de kans groot dat jouw echte oplossing te vinden is in die laatste 5! Want hier begint zich de losgeslagen creativiteit terug te vermengen met de realiteit van echt wel tot een oplossing te willen komen.

Kortom, als je écht iets wil, en je voelt dat je niet tot de oplossing komt, daag jezelf dan eens uit om 20 verschillende wegen te bedenken die jou naar je doel zouden kunnen leiden!
De eerste 5 zijn de eenvoudigste.
De volgende 5 worden al wat moeilijker en daar zal je wat moeite voor moeten doen.
Er nog 5 bij bedenken wordt lastig, maar laat je creativiteit dan maar helemaal los.
En als je er dan nog 5 extra bij kunt verzinnen, is de kans groot dat daar je echte oplossing zit!

En wanneer je er dan nog niet uit geraakt of wanneer je hulp kan gebruiken in je denkproces, contacteer me dan gerust, want daar help ik je graag bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten